HOME

 

FILIP

Sinonim : Hibridul C2R6T178 Sel. V.T.

Origine: obţinut la S.C.D.P. Constanţa din combinaţia hibridă C2R6T178 x NJF2, ambii genitori fiind piersici cu fructul plat. A fost omologat în  anul 2002.

Autor: Liana-Melania Dumitru.

 

Fructul

Mărimea: mică (55-70 grame)

Forma: larg aplatizată, relativ regulată, tip „sandwich”.

Pieliţa: este fin pubescentă; culoarea de fond este galben-verzuie iar cea acoperitoare este roşu închis, repartizată în plăci, foarte atractiv.

Sâmburele: este foarte mic şi aplatizat.

Pulpa: este albă (crem deschis-verzui), fără infiltraţii roşii sub pieliţă ori în jurul sâmburelui; Textura este fină, pulpa este dulce, aromată şi suculentă, cu 12-14% substanţă uscată, cu gust de miere şi smochine.

Epoca de maturare: mijlocie, în decada a II-a şi a III-a a lunii iulie.

Pomul

Pomul este de vigoare mijlocie-mare, rodeşte pe ramuri mixte. Este rezistent la ger, dar trebuie protejat de atacul principalelor boli şi dăunători.

Înflorirea şi fecundaţia: floarea este rozacee, mare pe tipul 5, cu petale roz. Înflorirea este abundentă şi soiul este autofertil.

Producţia şi utilizarea

Caractere agronomice

Este soi precoce, rodind din anul II de la plantare. Este productiv (30-35 kg/pom, revenind 25,0-29,0 t/ha pentru o densitate de 833 pomi/ha).

Producţiile sunt constante an de an şi de calitate.

Este destinat consumului în stare proaspătă şi procesării sub formă de compot (ca fruct întreg), gem şi nectar având randament foarte bun la prelucrare şi procent ridicat de substanţă uscată.