CATHERINE Sel.1
primult soi de pavie omologat īn Romānia īn anul 2001
Unitatea elaboratoare: STAŢIUNEA DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU POMICULTURĂ CONSTANŢA
Autor: Liana Melania DUMITRU
Principalele caracteristici:
pomul de vigoare mare, rezistent la ger şi tolerant la principalele boli ale piersicului, precoce, foarte productiv;
este primul soi de pavie, clingstone sau piersică de industrie creată īn ţara noastră;
este autofertil, nu necesită polenizator;
fructele au 80-110 grame, pulpa portocalie, fermă, cauciucată (nu se dezintegrează la fierbere), slab suculentă, fără fibre, cu aromă care se intensifică la procesare, peste 11% substanţă uscată şi aciditatea 0,5%, gust plăcut şi aspect atrăgător; sāmburele este mic şi aderent la pulpă;
epoca de maturare: decada a III-a a lunii iulie şi I decadă a lunii august;
zona de cultură: S-E Romāniei şi alte centre favorabile culturii piersicului din ţara noastră;
intrare pe rod: anul III de la plantare.
Eficienţă economică:
potenţial de producţie: 35-40 kg/pom, revenind o producţie de 22-25 t/ha pentru o densitate de 625 pomi/ha (4/4 m) sau 30-33 t/ha pentru o densitate de 833 pomi/ha (4/3 m).
fructele sunt destinate atāt consumului īn stare proaspătă, avānd rezistenţă mai mare la păstrare şi transport decāt piersicile propriu-zise, cāt şi pentru industrializare, obţināndu-se preparate (dulceaţă şi compot) de o calitate excepţională.
Domeniul de aplicabilitate:
plantaţiile comerciale, pomi pentru grădinile cultivatorilor privaţi;
Beneficiari potenţiali:
cultivatori privaţi, asociaţi individuali, fabrici de conserve.