CERES
Sinonim: V.T. 92.02.54
Origine: Obţinut prin încrucişarea soiului NJA 17 x hibridul R9P53 în 1982.
1983 – obţinerea puieţilor hibrizi
1984-2007 – Cultura hibrizilor, selecţia clonei 2/54, studiul acesteia în microcultură şi cultură de concurs, înscrierea la testare, întocmirea dosarului de omologare la SCDP Constanţa, cercetător ameliorator Elena Topor.
Principalele caracteristici
Epoca de coacere: timpurie, 25-28 iunie;
Epoca de înflorire : timpurie;
Autofertil: 32,2%;
Producție: 15,0 kg/pom, pomi anul V de la plantare, 8,3 t/ha – la 555 pomi/ha (4,5/4,0 m distanţa de plantare);
Rezistent la principalele boli şi dăunători, liber de viroze (în special plum-pox).
Fruct
Forma: rotundă, greutate medie între 46,0-68,8 g;
Pieliţa: portocalie, acoperită cu roşu carmin pe jumătatea expusă la soare;
Pulpa: portocalie deschis, fermitatea medie, textură medie, mediu aromată;
Sâmbure: de formă rotundă, greutate medie 3,6%, neaderent, miezul puternic amar;
Utilizarea: consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială.
Pomul
Vigoarea: medie, portul erect spre etalat
Rodire predominantă pe buchete de mai şi ramuri de un an
Producţie şi utilizare
Eficienţa economică. Fiind soi cu coacerea timpurie, cu fructe de calitate superioară şi foarte aspectoase cu bună capacitate de manipulare (recoltare, transport, piaţă) este preferat de comercianţi dar şi de consumatori. S-a comportat foarte bine la încercările de prelucrare a fructelor în laborator sub formă de gem, nectar şi compot; Are productivitate ridicată,
Domeniu de aplicabilitate: pomicultură, în toate zonele de cultură favorabile speciei cais.
Beneficiari potenţiali: unităţi de profil pomicol, cultivatori particulari, unităţi de prelucrare fructe.