Autori: Liana-Melania Dumitru, Cociu Vasile, Ionescu Preda
Caracteristici biologice:
Pomul este de vigoare mijlocie, erect, rodeşte predominant pe ramuri mixte mijlocii. Este autofertil şi productiv (cca. 30,0 kg/pom).
Înflorirea este abundentă şi se desfăşoară în luna aprilie. Florile sunt mici, de culoare roz-închis, pe tipul 5, având petalele îngust-eliptice.
Fructul este plat, galben; culoarea de fond este portocalie, iar cea acoperitoare este roşu-stacojiu, pe aproape toată suprafaţa fructului.
Greutatea fructelor este de circa 80-100 grame.
Pulpa galben-portocalie, aromată, cu un raport zahăr/aciditate echilibrat.
Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi prelucrării sub formă de compot (din fructe întregi), gem, nectar, etc.
Epoca de maturare: decada a III-a a lunii iulie, decada I-a lunii august.
Caracteristici tehnice:
Distanţele de plantare recomandate sunt de 4/4 m – revenind o densitate de 625 pomi/ha, ori de 4/3 m – revenind o densitate de 833 pomi/ha.
Necesită rărirea fructelor, irigarea şi protecţia fitosanitară.
|
|