DANUBIU
Sinonim: V.T. 48/53
Origine: 1980 – hibridarea soiurilor Sam nr.1 x Neptun, la SCA Mărculeşti, dr.doc. Vasile Cociu;
1981 – obţinerea puieţilor hibrizi la ghivece la ICDP Piteşti, dr.doc. Vasile Cociu
1982-2003 – cultura puieţilor hibrizi, selecţia clonei VT 48/53, studiul în microculturi şi culturi de concurs, testul în vederea omologării şi dosarul de omologare la SCDP Constanţa, cercetător ameliorator Elena Topor.
Principalele caracteristici
Coacerea fructelor: foarte timpurie 17-20 iunie.
Epoca de înflorire: medie, autofertil, leagă 40,2% din flori prin autopolenizare şi 55,3% prin polenizare liberă, nu necesită polenizatori.
Rezistent la boli, liber de viroze.
Fruct
Forma: oblongă, greutate medie între 45-50 g
Pieliţa: portocalie, acoperită pe 2/3 cu roşu carmin
Pulpa: portocalie, fermă, aromată
Sâmbure: mărime medie, neaderent la pulpă, miezul amar
Utilizarea: consum în stare proaspătă şi prelucrare industrială (testat la I.C.D.I.M.P.H. Bucureşti)
Pomul
Vigoarea: mijlocie, port etalat
Rodire predominantă pe buchete şi ramuri de un an.
Producţie şi utilizare
Productiv (25-30 kg/pom), respectiv 12-15 t/ha la o densitate de 494 pomi/ha (4,5/4,5 m).
Eficienţa economică: favorizează apariţia caiselor autohtone pe piaţă foarte devreme, odată cu cireşele.
Asigură o cantitate mare de fructe pe hectar şi o valorificare superioară a întregii producţii. La prelucrare asigură obţinerea de produse de calitate superioară. Necesită mai puţine cheltuieli de întreţinere pe hectar datorită reducerii numărului de tratamente fitosanitare.
Domeniul de aplicabilitate: pomicultură, în toate zonele de cultură favorabile speciei cais.
Beneficiari potenţiali: unităţi de profil pomicol, cultivatori particulari, unităţi de prelucrare fructe şi legume.