FILIP
SOI DE PIERSIC CU FRUCTUL PLAT -
Unitatea elaboratoare: STAŢIUNEA DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU POMICULTURĂ CONSTANŢA
Autor: Liana Melania Dumitru
Principalele caracteristici şi condiţii de aplicare:
- pomul este viguros, rodeşte pe ramuri mixte, este rezistent la ger şi are o mare capacitate de regenerare, necesită tratamente pentru protejarea de atacul agenţilor patogeni, precoce şi foarte productiv;
- este primul soi de piersic cu fructul plat "sandwich" şi pulpă albă, omologat īn Romānia;
- este autofertil şi nu are nevoie de polenizatori;
- fructul este mic ca mărime, 55-65 grame şi foarte aplatizat, pubescenţa este fină, culoarea de fond este galben-verzuie, iar cea acoperitoare este roşu-īnchis, repartizată īn plăci foarte atractiv, pulpa este albă fără infiltraţii de roşu, fină, aromată cu 12-14% substanţă uscată, sāmburele este foarte mic şi aplatizat;
- epoca de maturare: decada a II-a - a III-a a lunii iulie;
- zona de cultură: Dobrogea şi alte centre favorabile de cultură a piersicului din Romānia;
- intrarea pe rod: anul trei de la plantare
Eficienţa economică:
- producţia medie este de 30-35 kg/pom, revenind 18,7-22,0 tone/ha pentru o densitate de 625 pomi/ha (distanţa de plantare 4/4 m) sau de : 25,0-29,0 tone/ha pentru o densitate de 833 pomi/ha (4/3 m).
Domeniul de aplicabilitate:
- plantaţii comerciale cu densitate sporită, plantaţii individuale, singur sau īn conveer cu alte soiuri;
- recomandat atāt pentru consum īn stare proaspătă, cāt şi pentru procesare sub formă de compot din fructe īntregi;
- deschide o nouă perspectivă īn comerţul cu fructe proaspete şi īn industria de conserve.
Beneficiari potenţiali:
- cultivatori de stat şi particulari, fabrici de conserve.
|
|