RALUCA
Sinonim: V.T. HP-03
Origine: obţinut la SCDP Constanţa, prin hibridare de Liana-Melania Dumitru.
Hibridul a fost testat în culturi comparative de concurs, în paralel la Valu lui Traian şi la USAMV Bucureşti.
A fost omologat în 2001.
Fructul
Mărimea: mijlocie (100-110 grame);
Forma: rotunjit, uşor asimetric, cu un mucron micuţ; vârful, în ansamblul lui este uşor adâncit; cavitatea pedunculară este puţin adâncă şi mijlociu de largă.
Pieliţa: este galbenă-verzuie, intens pigmentată, cu pubescenţa foarte fină, mijlociu de densă. Culoarea acoperitoare este roşu-grena, pe circa 70% din suprafaţă.
Sâmburele: este mijlociu ca mărime, neaderent la pulpă.
Pulpa: este galbenă-portocalie, fără fibre, cu gust plăcut, suculentă, fără infiltraţii de roşu sub epidermă şi în jurul sâmburelui. Fructul este de tipul soiurilor Cardinal şi Redhaven.
Maturitatea de recoltare în decadele I şi II ale lunii iulie.
Pomul
Este semiviguros, cu creştere erectă şi rodeşte pe ramuri mixte mijlocii.
Este rezistent la ger şi trebuie protejat prin tratamente fitosanitare la avertizare, de atacul agenţilor patogeni.
Florile sunt campanulate, pe tipul 5, cu petale micuţe, roz-violacee.
Soiul este autofertil.
Producţia şi utilizarea
Caractere agronomice:
Pomul este precoce şi productiv (30-35 kg/pom). Rodeşte constant, an de an.
Utilizarea: pentru consum în stare proaspătă, fructele fiind foarte bune calitativ. Este recomandat atât pentru livezi, cât şi pentru grădina de lângă casă.