TRAIAN
Sinonim: R8P71-73.10.74
Origine: Soi de cais omologat în anul 1993 ca urmare a activităţilor de colaborare între Universitatea Rutgers SUA, ICDP Piteşti şi SCDP Constanţa, după cum urmează:
1973 – hibridarea soiurilor Viceroy x NJA 2 la Univ.Rutgers, SUA de prof. F.L. Hough;
1974 – obţinerea puieţilor hibrizi la ICDP Piteşti de dr.doc. Vasile Cociu
1975-1993 – cultura puieţilor hibrizi până la intrarea pe rod, selecţia, înfecţiile artificiale pentru rezistenţă la boli, urmate de selecţii repetate, altoirea şi parcurgerea tuturor etapelor de studiu în microculturi şi culturi de concurs până la depunerea dosarului de omologare, la S.C.D.P. Constanţa de cercetătorii: ameliorator Topor Elena şi protecţionist Trandafirescu Marioara.
Principalele caracteristici
Epoca de înflorire: timpurie, foarte abundentă
Epoca de coacere: foarte timpurie 15-30 iunie
Autosteril necesită polenizatori unul din soiurile NJA 19, NJA 42, CR 2-63, Goldrich, Harcot, Fortuna.
Fruct
Forma: rotundă, greutatea medie 35-45 grame;
Pieliţa: portocalie, acoperită cu roşu carmin pe partea însorită;
Pulpa: portocalie, neaderentă la sâmbure, aromată;
Sâmbure: mic, reprezentând 4,4-7,7% din greutatea fructului, miezul amar.
Pomul
Vigoare: mică, forma coroanei invers piramidală.
Rodirea: predominant pe buchete şi ramuri scurte.
Producţie şi utilizare
Caracteristici tehnologice: distanţe de plantare: 4/3 m sau 4/3,5 m.
Rezistenţa la boli şi dăunători: bună.
Asigură beneficii la hectar datorită epocii de coacere extratimpurie şi a fructelor foarte aspectoase.
Utilizare: în mod special consum în stare proaspătă cu posibilităţi şi de prelucrare.
Domeniul de aplicabilitate: pomicultură – în toate zonele de cultură favorabile speciei cais.
Beneficiarii potenţiali: cultivatori privaţi, ferme specializate, unităţi de profil pomicol.